}); aileevlilikdanismani.com
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • www.facebook.com/serhatyabanci
  • www.twitter.com/serhatyabanci
Aile Evlilik Çift Terapisti İletişim Telefonu 0532 158 35 55
ekremculfa@gmail.com
Evlilik Terapisi Nedir, Evlilik Terapisine Hangi Durumlarda Gidilmelidir?
23/03/2022

Evlilik Terapisi Nedir, Evlilik Terapisine Hangi Durumlarda Gidilmelidir?

 

Evlilik Terapisi Nedir?

Kimsenin iyi bir anne ya da baba nasıl olunur bilerek doğmadığı gibi yine kimse iyi bir eş nasıl olunur, sağlıklı bir ilişki nasıl yürütülür bilerek bu dünyaya gelmez. Bütün bunlar süreç içerisinde tecrübe edilerek öğrenilen konulardır. Çiftler bazı durumlarda evliliği yürütmekte birtakım sorunlarla karşılaşılabilir ve bu sorunların üstesinden gelmekte zorlanabilirler. Bu gibi durumlarda dışarıdan profesyonel bir yardım almak ve evlilik terapisine gitmek evliliğin gidişatı açısından önem kazanır. Peki ya, evlilik terapisi nedir?

Evlilik terapileri ilişkide sorunların ortaya konduğu, eşlerin birbirinin eksiklerini söyledikleri değil, ne hissettiklerini, ne istediklerini paylaştıkları yerdir. Kendilerini ortaya koyarken hem kendileriyle tanıştıkları hem de eşlerinin farklı yönleriyle karşılaştıkları ortamdır. Çiftlerin sadece buraya giderek bile evliliklerini kurtarmak istediklerini birbirlerine söyleme şekilleridir.

Her şeyde olduğu gibi sağlıklı evlilikler de doğru iletişimden geçer. Evlilik terapileri, öncelikle çiftin hem kendilerini hem de eşlerini anlamalarını amaçlar. Kendilerinin neye, neden, nasıl tepki verdiklerini, aynı şekilde eşlerinin de sorunlara nasıl baktığını ve neden bu şekilde yaklaştığını görmesini hedefler. Bunun için de ilk olarak; eşlerin birbirleriyle nasıl doğru şekilde, sağlıklı bir iletişim kuracaklarını öğrenmelerini amaçlar.

Evlilik Terapisi Ne değildir?

 
Evlilik terapisinin ve evlilik terapistinin ne olduğunu bilmek kadar ne olmadığını bilmek de bir o kadar önemlidir. Örneğin; evlilik terapisti, edilen kavgalarda kimin haklı kimin haksız olduğuna karar veren bir hakem değildir. Terapi sürecinde iki tarafın da sorunlarını dinleyip suçun kimde olduğuna dair bir geri bildirim vermez. Evlilik terapisti şikâyet mercii, yani eşlerin birbirlerini şikâyet etmek için başvurması gereken kişi değildir. Bir başka önemli konu ise evlilik terapisti konu ne olursa olsun çift adına asla karar vermez.

Evlilik Terapisi Neden Gereklidir?

 
Eşler birbirlerini çok sevseler de çok uyumlu bir çift olsalar da evlilikle zaman zaman içinden çıkılması zor bir hal alabilir. Bu durumda dışarıdan, ilişkiye objektif bir şekilde yaklaşabilecek birinden yardım almak ilişki için faydalı olacaktır. Gidilen evlilik terapileri sayesinde eşler tek yönlü bakış açısından çıkıp diğer kişinin bakış açısını da fark etmesi ve aynı zamanda bunları kabul etmesi sağlanır. Farklı bakış açılarını görmek diğer kişileri anlamanın yanında kişinin kendisi ile ilgili farkındalığını da arttıran bir durumdur.

Evliliğin bazı dönemlerinde üstesinden gelmekte zorlanılan ve bu nedenle durmaksızın kavga edilen ya da asla konuşulmayan sorunlarla karşılaşılabilir. Evlilik terapilerinde devamlı tartışılan ya da hiç konuşulmayan konuların konuşulabilir hale gelmesi ve bir çözüme kavuşturulması amaçlanır. Bazen de uzlaşılamayan sorunlar meydana gelebilir. Bu noktada da seanslarda hiçbir şekilde ortak paydada buluşulamayan konuları bu şekilde, olduğu gibi kabul etmeyi ve böyle devam etmeyi öğrenmeleri sağlanmaya çalışılır.

Evlilik terapilerinin bir başka amacı da eşlerin birbirlerine empatiyle yaklaşmalarını sağlamak ve sabırla sorunların üzerinden gelmelerini sağlayacak motivasyonlarını kazanmalarına yardımcı olmaktır. Karşı tarafı anlamaya çalışmak, onun içinde bulunduğu koşulların farkına varmak bazen sorunları çözmek için yeterlidir. Ancak bunu gerçekleştirmek için bunun farkında olmak gerekir.


Evlilik Terapisi Nedir? Evlilik Terapisine Hangi Durumlarda Gidilmelidir?
 
Evlilik Terapisine Hangi Durumlarda Gidilmelidir?
 
Evlilik terapilerinde sıkça karşılaşılan ve üzerine çalışılan bazı konular:

Eşlerin birbirleriyle sağlıklı bir iletişim kuramamaları,
Evlenmeden önce eşlerin görmezden geldikleri, değiştirmeye çalıştıkları özelliklerin evlilik sürecinde gün yüzüne çıkması ve artık problem oluşturması,
Cinsel sorunlar,
Boşanma kararı almış olmaları,
Zor bir süreçten geçen ilişkiyi kurtarma isteği,
Eşlerin ortak kararı ile alınan ayrılma kararı sonrası sağlıklı bir boşanma süreci geçirmek için yardım almak istemeleri,
Aldatma sorunları,
Eşlerin birbirlerine uyguladığı psikolojik ya da fiziksel şiddet,
Bağlanma korkusu nedeniyle ortaya çıkan problemler,
İş hayatı ve özel yaşam arası dengenin kurulamamış olması,
Şiddeti her geçen gün artan kavgalar,
Çocukları kapsayan sorunlar,
Eşlerden birinin ya da her ikisinin de gereken sorumlulukları almaması,
Ailelerin evliliğe olumsuz etkileri ve onlara karşı çizilemeyen sınırlar,
Çiftin birbirine karşı yaşadığı öfke kontrol problemleri,
Eşlerin birbirlerine olan ilgilerinin azalması,
Kıskançlık başlıca başvuru nedenleri arasındadır.
Evlilik terapisine genellikle çok sıkıntılı durumlar yaşandığı, ilişkideki sorunlar artık içinden çıkılmaz bir hal aldığı zaman gidilmeye karar veriliyor. Ancak karşılaştığınız sorunlar ne kadar küçük de olsa kendi aranızda çözüme kavuşturamıyorsanız, bu süreçte birbirinizi yıpratmaya başladıysanız, küçücük sorunlar birbirinize zarar verdiğiniz olaylara dönüyorsa, aranızda sağlıklı bir iletişim kuramıyorsanız evlilik terapisine gitmenizde büyük fayda var.

İlişkileri yıpratan en güçlü sebeplerden biri; eşlerin bitmek bilmeyen tartışmalarıdır. Ancak eşler tarafından göz ardı edilen ve aslında tartışmalar kadar önemli, hatta bazı durumlarda çok daha büyük ve olumsuz bir etkiye sahip olan sessizlik de evliliği sarsan durumlardan bir tanesidir. Eşlerin günden güne sessizleşmesi, kendi içlerine kapanmaya başlaması ve eşler arası iletişimin azalması çiftin profesyonel bir yardım almaları için önemli bir uyarıdır.

Çünkü tartışmalar ne kadar yıpratıcı olursa olsun biraz da olsa kişilerin kendilerini, düşüncelerini, hissettiklerini ortaya koydukları, kendilerini anlattıkları andır aynı zamanda. Sessizlikte ise iletişimi tamamen ortadan kaldıran ve araya mesafe koyan bir harekettir. Bu da sorunları çözmek yerine daha da derinleşmesine neden olur.

Evlilik terapilerine gidilmesiyle ilgili bir diğer önemli konu da sadece ciddi sorunlar yaşanılan bir dönemde evlilik terapisine gidilmesi gerekiyor diye bir kural yok. Ülkemizde çok yaygın olmasa da çiftler ileride karşılaşabilecekleri sorunlara karşı önlem almak ya da aralarındaki iletişimi daha da kuvvetlendirmek için evlilik terapilerine gidebiliyorlar. Bu tür evlilik danışmanlığı almak ilişkiyi daha da güçlendirir.
 
Soru veya sorunlarınız için Aile Evlilik Çift Terapistini arayarak şimdi 0532 158 35 55 ulaşabilirsiniz 


1034 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam1
Toplam Ziyaret239557
Takvim
Site Haritası
Anket
Profesyonel Yardım Almak için Kimlere İhtiyacınız Var ?
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.382232.5119
Euro34.402534.5404
Saat
Anahtar Kelimeler
aile danışmanı,evlilik danışmanı, evlilik terapisti,
evlilik uzmanı,aile danışmanı,aile terapisti,ilişki terapisti,
ilişki uzmanı, cinsel terapist,psikolog,psikologlar,pedagoglar,
pedagog,evlilik danışmanları,
istanbuldaki en iyi psikolog,en iyi pedagog,
maltepe psikolog,üsküdardaki psikologlar,kadıköydeki psikologlar,farkındalık kitabı,maltepe aile danışmanı,aşık olmak, unutmak mümkün mü,affetmek, aldatma psikolojisi,evlilik psikolojisi,aldatan erkekler,aldatan kadınlar, aldatılan erkekler,aldatılan kadınlar,yaşam koçları,anadolu yakası,avrupa yakası